Szélkakasos Óvoda, Bonyhád

Bemutatkozás

„Minden lehetséges, amit közösen, szívvel-lélekkel akarunk.”

 

Tárgyi, infrastruktúrális feltételeink

Óvodánk a városközpontban helyezkedik el, csendes, nyugodt, családi házas zöld övezetben. Közelben található a Völgység patak és a Perczel kert, amik természetes szépsége évszakonkénti kikapcsolódási lehetőséget jelent nekünk. Az épület 2010-ben új nyílászárókat kapott, és a falak utólagos hőszigetelése is megtörtént. Az óvoda épülete nyáron kellemesen hűvös, télen barátságosan meleg. Mindig csendes, jól felszerelt udvarunk mellékutcára nyíló hatalmas zöldterület, sok fával, madárral, tiszta levegővel. Nyáron árnyas, hűvös, télen a lejtés miatt kiváló szánkóterep. Az udvar, a kert, a berendezés a gyermekek biztonságát, kényelmét, egészségük megőrzését, fejlődésüket szolgálja, lehetővé téve mozgás- és játékigényük kielégítését., hagyományait és tárgyi emlékeit. Berendezési tárgyaink többségében modernek, esztétikusak, pályázatokból remek mozgásfejlesztő eszközökkel rendelkezünk.
Óvodánk helységei barátságosak, a dekoráció saját kezünk munkája. Az óvoda környezete tükrözi a német nemzetiség kultúráját, életmódját, szokásait, hagyományait és tárgyi emlékeit.

Személyi feltételeink

1985 óta német nemzetiségű óvodaként működünk jelenleg 3 vegyes csoportban. A 4. csoportunk keresztény szellemiségű, a város egyetlen csoportjaként működik. A gyermekek nevelésében 8 fő óvodapedagógus és 4 fő dajka és 1 fő pedagógiai asszisztens vesz részt.

Óvodaképünk

Óvodánk alapelve, célja jól tükrözi, mennyire fontos számunkra a gyermek egyénre szabott fejlődése, fejlesztése, az élményen, mozgáson alapuló tapasztalatszerzés, a felfedezés öröme, szeretetteljes légkörben való nevelése. Évek során folyamatosan alakítottuk ki saját arculatunkat, melyben az évszak alapú tanulás, a nemzetiségi kultúra és hagyományápolás, a jeles napok és ünnepek, a kompetencia alapú nevelés, valamint az egészséges életmódra nevelés elemei is szerepelnek. Felismertük a mai kor követelményeinek és változásainak fontosságát, ezért óvodai gyakorlatunkat kiegészítettük új egészségnevelő és környezetvédelmi programunkkal.

Programjaink 

Sajátosságaink

Jelenleg  kétnyelvű német nemzetiségi nevelési feladatokat látunk el 3 csoportban, ahol ismerkednek a gyerekek a német nyelvvel, a német szokásokkal, kultúrával. A 4. csoport keresztény szellemiségű, ide szülői igényre kerülnek be a gyerekek.