Ficánka Óvoda, Bonyhád

Bemutatkozás

" Ha az életedet valami nagyon jónak és nemesnek akarod szentelni ... valami szentnek, sőt isteninek, akkor neveld az ifjúságot."

 

Tárgyi, infrastrukturális feltételeink

2017 nyarán teljesen felújított óvodánk a Fáy András lakótelep közepén, több mint két hektáron elterülő, szép zöld környezetben, a Városi Bölcsődével közös épületben foglal helyet.
Rendelkezünk a helyi nevelési program megvalósításához szükséges tárgyi feltételekkel, eszközrendszerrel. Az udvaron változatos terepviszonyok (dombok, füves, homokos, betonozott udvarrészek, hatalmas teraszok árnyékvetőkkel, babaházak, mozgásfejlesztő játékvár, sportmászókák, ütéscsillapítással ellátott hinták, homokozók, ovi-foci pálya, biciklitároló, ülő-pihenő helyek, műemlék vonat, kis virágos- és fűszernövény kert, mobil játék- és mozgás eszközök…) támogatják a tartalmas szabad levegőn eltöltött játék és mozgás lehetőségeket. Csoportszobáink gyermekbarát felszerelése, a sok mobil bútor, játék- és sportszer, a barkácsoláshoz szükséges változatos eszközök, bábjáték, dramatizálás kellékei, felfedezéshez, tapasztalatszerzéshez, élmény alapú tanulási lehetőségek támogatják a szabad játék tevékenység tartalmas eltöltését.  Rendelkezünk egy szokatlanul nagy alapterületű tornaszobával, minden csoportban bordásfallal, Tini-kondival, mobil tornaszerekkel és egy műfüves focipályával. Széles folyosóinkon rossz idő esetén „akadálypályát” rendezünk be, illetve a mozgásfejlesztő járgányokkal „közlekedő –folyosót” alakítunk ki.  

Személyi feltételeink

5 vegyes életkorú csoportban, 10 óvodapedagógussal, 5 dajkával és egy pedagógiai asszisztenssel várja a gyermekeket.

Óvodaképünk

Célunk, hogy a 3-7 éves gyermekek a nap legnagyobb részét nyugodt, szeretetteljes légkörben, tartalmas tevékenységekkel töltsék, kulturált szokásokat sajátítsanak el, s nyitottak legyenek a világ dolgai iránt.
Mivel minden gyermek más-más személyiség, egyéni sajátosságokkal rendelkezik, fejlődési üteme is eltérő lehet. Arra törekszünk, hogy a gyermekek önmagukhoz képest fejlődjenek, s boldog kiegyensúlyozott óvodás élet után testileg, lelkileg megerősödve, szociálisan éretten kezdjék meg életük újabb szakaszát, az iskolát. 

Programjaink

Specialitásaink

Beépítjük a mindennapjainkba az egyes kollégák egyéni érdeklődéséből fakadó plusz tudástartalmakat (gyógytestnevelés, fejlesztő pedagógia, beszédfejlesztés, néphagyomány-őrzés, néptánc, gyermek fitness, ovi-foci, angol, német nyelv). Programunkban központi szerepet kap a testi nevelés, melyhez a szükséges eszközökkel rendelkezünk.
A környezettudatos szemléletünk keretében a „zöld jeles napok” megünneplésére közös óvodai szintű megmozdulásokat szervezünk (Autómentes nap, Víz világnapja, Föld napja, Szemétgyűjtés az ovi körül…). A mindennapokban a szelektív hulladék gyűjtésével, locsolóvíz gyűjtésével, komposztálással, ill. a folyó csapok zárásával a víztakarékosságra neveljük a gyerekeket.
Óvodánk egy csoportjában német nemzetiségi nevelés folyik, ahol szakirányú végzettségű óvodapedagógusok nevelik a szülői igények alapján felvételt nyert óvodásokat.