Váraljai Játszóház Óvoda, Váralja

Bemutatkozás

Tárgyi, infrastrukturális feltételeink

Óvodánk fenntartója Váralja Község Önkormányzata, a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda Váraljai Játszóház Óvodai Tagintézményeként működik. A Váraljai Játszóház Óvoda a község központi részén, a főutcán helyezkedik el, háttérben festői szépségű dombokkal. A több mint 100 éves épület lakóházként funkcionált. A gyermekek a jelenleg 25 fő befogadására alkalmas csoportszobában étkeznek, játszanak és alszanak. Galéria bővíti a játékra alkalmas teret. A nap folyamán az egyik sarokban felállított Tini-kondi, trambulin, tornaszőnyeg, egyensúlyozó eszközök is rendelkezésre állnak. A gyógytestnevelést és a testnevelés foglakozást, és egyéb mozgásos tevékenységeket a bordásfallal ellátott tornaszobában tartjuk. Az udvar tágas, nagy fák, bokrok, az egész csoportot befogadó nyitott faház biztosítják az árnyékot a nyári melegben. Az udvar első részén egy nagy fedett homokozó, hinták, mászókák, csúszda segítik a szabad levegőn tartózkodás tartalmas eltöltését. Az udvar hátsó részén lévő füves területen lehetőség van focizásra, és egyéb mozgásos tevékenységek szervezésére. A gyerekeknek lehetőségük van segíteni a levelek gereblyézésében vagy a tavaszi virágültetésben, növénygondozásban.

Személyi feltételeink

Az óvoda egy vegyes életkorú csoporttal működik. A gyerekek nevelését felsőfokú és középfokú végzettségű óvodapedagógus végzi, munkájukat 1 szakképzett dajka segíti.

Óvodaképünk

Legfontosabb feladatunk a kisgyerekek harmonikus személyiség fejlesztése, ahol a felnőtt-gyerek – gyerek-gyerek kapcsolat jól működik. Megfelelő pedagógiai szemlélettel és módszerekkel, lehetőség szerint a szülők bevonásával igyekszünk a gyerekek hátrányait csökkenteni. Feladatunknak tekintjük a szülőkkel való folyamatos konzultációt, a szülők és pedagógusok között a partneri viszony kiépítését, problémára irányuló fejlesztési terv készítését.

Programjaink

Sajátosságaink

Előnyben részesítjük a kompetencia alapú nevelést. Kiemelt arculati elem az Elmetorna és az Ovi-Foci is, a Bozsik program keretén belül. Mivel Váralján nem működik már iskola, így csak az óvodások tudnak bekapcsolódni aktívan a település programjaiba és részt venni a különböző eseményeken.